Duális képzés

A MÁV az alábbi egyetemekkel közösen hirdet duális képzési lehetőséget:

xycy

Dunaújvárosi Egyetem  

 • gazdaságinformatikus alapképzési (BSc) szak
 • gazdálkodási és menedzsment alapképzési (BSc) szak
 • gépészmérnöki alapképzési (BSc) szak
 • mérnökinformatikus alapképzési (BSc) szak

Széchenyi István Egyetem  

 • építőmérnöki alapképzési (BSc) szak
 • közlekedésmérnöki alapképzési (BSc) szak
 • villamosmérnöki alapképzési (BSc) szak

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

 • villamosmérnöki mesterképzési (MSc) szak

 

Miért válaszd a duális képzést és a MÁV-ot?

 • a képzés teljes ideje alatt havi juttatásban részesülsz, amely hozzájárul anyagi függetlenségedhez
 • az egyetemi és a vállalati időszakok előre megtervezettek, ezáltal kiszámítható időbeosztásod lesz
 • tapasztalt vállalati mentor segíti a szakmai munkádat
 • amit az elméletben megtanulsz, abban itt tapasztalati tudásra tehetsz szert
 • érdekes és kihívást jelentő projektekben vehetsz részt
 • rendszeresen visszajelzést kapsz a teljesítményedről
 • megismerheted az egyik legnagyobb hazai nagyvállalat működését
 • diplomád megszerzését követően csatlakozhatsz a MÁV Pályakezdő Diplomás Programjához

A duális képzésben részt vevő hallgatók a szakmai gyakorlati időszak alatt megismerkednek a vállalat munkafolyamataival, megfelelő gyakorlati tudást szereznek szakterületükön, a képzést követően pedig munkavállalóként csatlakozhatnak a szakmai gyakorlati helyet biztosító vállalathoz.

Hogyan tudsz jelentkezni a duális képzéseinkre?

Az e-felvételi rendszerben tárgyév február 15-ig jelentkezned kell az érintett egyetem duális képzésben induló szakára, majd április 30-ig ahhoz a vállalathoz is be kell nyújtanod a pályázatodat, amelyiknél duális hallgató szeretnél lenni. 

A vállalati jelentkezésed beadását követően egy többkörös kiválasztási folyamat részese leszel, melynek részét képezi egy interjú és orvosi alkalmassági vizsgálat is.

Csatlakozz hozzánk és vegyél részt te is a vasút fejlesztésében és korszerűsítésében!


Ismerd meg a MÁV Zrt. felsőoktatási duális képzési programjának keretében választható szakokat
Építőmérnöki alapszak (BSc) - Széchenyi István Egyetem
 • A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Budapest, Területi Ingatlankezelési és Zöldterület Karbantartási Főnökség Budapest – Nyugat szervezeténél a duális hallgató megismerkedik az üzemeltetéssel kapcsolatos ügymenetekkel, az SAP, Poseidon DMS, Toporail, TERC programokkal, tapasztalt kollégákkal bejárásokon, egyeztetéseken vehet részt. 
  Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest

 • A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Budapest, Pályafenntartási Főnökség Ferencváros szervezeténél a duális hallgató megismerkedik a Pályafenntartási Főnökség Ferencváros működési területéhez tartozó létesítmények, berendezések és eszközök mérnöki szintű vizsgálatával,  a biztonsági és a szükséges műszaki intézkedések végrehajtásának irányításával, koordinálásával. Megismeri az időszakos és eseti vizsgálatokat, méréseket, a felügyeleti és karbantartási munkák tervezését, elkészítését.
  Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest

 • A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Budapest, Pályafenntartási Főnökség Székesfehérvár szervezeténél a duális hallgató megismerkedik a Pályafenntartási Főnökség Székesfehérvár működési területéhez tartozó létesítmények, berendezések és eszközök mérnöki szintű vizsgálatával,  a biztonsági és a szükséges műszaki intézkedések végrehajtásának irányításával, koordinálásával. Megismeri az időszakos és eseti vizsgálatokat, méréseket, a felügyeleti és karbantartási munkák tervezését, elkészítését. 
  Duális szakmai gyakorlat helye: Székesfehérvár

 • A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Budapest, Pályafenntartási Főnökség Szolnok szervezeténél a duális hallgató megismerkedik a Pályafenntartási Főnökség Szolnok működési területéhez tartozó létesítmények, berendezések és eszközök mérnöki szintű vizsgálatával,  a biztonsági és a szükséges műszaki intézkedések végrehajtásának irányításával, koordinálásával. Megismeri az időszakos és eseti vizsgálatokat, méréseket, a felügyeleti és karbantartási munkák tervezését, elkészítését.
  Duális szakmai gyakorlat helye: Szolnok

 • A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Szombathely, Pályafenntartási Főnökség szervezeténél a duális hallgató megismerkedik a szakaszmérnöki tevékenységhez kapcsolódó tevékenységekkel. Duális szakmai gyakorlat helye: Szombathely, Ajka

 • A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Szombathely, Területi Pályalétesítményi Osztály szervezeténél a duális hallgató megismerkedik a műszaki szakelőadói/szakértői tevékenységhez kapcsolódó tevékenységekkel. 
  Duális szakmai gyakorlat helye: Szombathely

 • A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Miskolc, Pályafenntartási Főnökség Miskolc szervezeténél a duális hallgató megismerkedik a szakaszmérnöki feladatokkal. Közreműködik a pályafelügyeleti tevékenységben, vágánygeometriai méréseket végez, részt vesz azok kiértékelésében, a mérési eredmények alapján szükséges pályafenntartási munkák meghatározásában. Betekintést nyer a folyamatban lévő pályafenntartási munkák kivitelezésébe, a szakaszmérnökök egyéb műszaki és adminisztratív feladataiba.
  Duális szakmai gyakorlat helye: Miskolc

Gépészmérnöki alapszak (BSc) - Dunaújvárosi Egyetem

A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Budapest, Biztosítóberendezési Főnökség - Budapest Kelet szervezeténél a duális hallgató az alábbi mérnöki feladatokat ismerheti meg részletesen: 

 • a Biztosítóberendezési Főnökség - Budapest Kelet működési területéhez tartozó biztosítóberendezések és eszközök üzemeltetéséhez kapcsolódó, mérnöki szintű vizsgálatok, a berendezések minősítésének feladatai, a biztonsági és a szükséges műszaki intézkedések végrehajtásának irányítási jellemzői és azok koordinációs feladatai, a folyamatos és biztonságos vasútüzem fenntartásának szempontjából.
  Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest
Közlekedésmérnöki alapszak (BSc) - Széchenyi István Egyetem

A MÁV Zrt. Pályaműködtetési vezérigazgató-helyettesi szervezet, Pálya és mérnöki létesítmények főigazgatóság, Pályaműködtetési koordinációs igazgatóság, Gépészeti szolgáltatás szervezeti egységén a duális hallgató a NOHAB mozdony üzemeltetésével, a zúzottkőszállító vasúti teherkocsik üzemeltetésével, a vasúti pályakarbantartógépek üzemeltetésének koordinálásával, az ECM, a vasúti hídmérlegek üzemeltetésével, felújításával, karbantartásával kapcsolatos feladatokat sajátítja el. 
Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest

A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Budapest, Területi TEB Osztály Budapest szervezeti egységén a duális hallgató a terv véleményezésekkel, a szakmai ellenőrzésekkel ismerkedik meg. 
Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest

A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Budapest, Biztosítóberendezési Főnökség Budapest Nyugat szervezeti egységén a duális hallgató betekintést nyer a mechanikus, elektromechanikus biztosítóberendezések, elektromechanikus biztosítóberendezések számítógépes felülvezérlésével,  korszerű járműdiagnosztikai berendezések felügyeletével, elektronikus biztosítóberendezések, Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszerek (határokon átívelő), számítógépes forgalomirányító rendszerek üzemeltetésével, karbantartásával, hibaelhárításával kapcsolatos tevékenységekbe. Valamint a felsorolt berendezések megismerésére is lehetősége nyílik.  
Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest

A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Szombathely, Biztosítóberendezési Főnökség Szombathely szervezeténél a duális hallgató megismerkedik a szakma közlekedésben betöltött szerepével, specialitásaival, az alkalmazott rendszerek áttekintésével.
Duális szakmai gyakorlat helye: Veszprém

A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen, Területi Forgalmi Osztály Debrecen Forgalmi Csomóponti Főnökségein a duális hallgató megismerkedik általános üzemviteli ismeretekkel, technológia véleményezéssel, valamint a Területi Forgalmi Osztály  szervezetében a technológia felülvizsgálattal és  vágányzár előkészítéssel.
Duális szakmai gyakorlat helye: lakóhelytől függően érintett csomópontok Debrecen/Nyíregyháza/Záhony

A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Miskolc, Forgalmi Csomóponti Főnökség Miskolc szervezeténél a duális hallgató megismerkedik az üzemmérnöki, állomásfőnöki feladatokkal, állomási technológiával, üzemi tervekkel, a rendező pályaudvari technológiával, az informatikai rendszerek használatával.  
Duális szakmai gyakorlat helye: Miskolc

A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Miskolc, Területi Forgalomirányítási Csoport szervezeténél a duális hallgató megismerkedik a forgalmi szakterület operatív irányítási szintjének vonalhálózattal, a vonatközlekedés szervezésével és lebonyolításának irányításával kapcsolatos ismeretekkel, a vonatközlekedéssel kapcsolatos információk rögzítésének módjaival.
Duális szakmai gyakorlat helye: Miskolc

A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Miskolc, Forgalmi Csomóponti Főnökség Füzesabony szervezeténél a duális hallgató megismerkedik az üzemmérnöki, állomásfőnöki feladatokkal, állomási technológiával, üzemi tervekkel, az informatikai rendszerek használatával.  
Duális szakmai gyakorlat helye: Füzesabony

A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Miskolc, Forgalmi Csomóponti Főnökség Füzesabony szervezeténél a duális hallgató megismerkedik az üzemmérnöki, állomásfőnöki feladatokkal, állomási technológiával, üzemi tervekkel, az informatikai rendszerek használatával.  
Duális szakmai gyakorlat helye: Szerencs

A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Szeged, Forgalmi Csomóponti Főnökség Szeged szervezeténél a duális hallgató a forgalmi technológiához kapcsolódó tervek, végrehajtási utasítások véleményezésével, készítésével, üzemi terv készítésével és módosításával, illetve vasútvállalati megállapodások készítésével és módosításával ismerkedik meg.
Duális szakmai gyakorlat helye: Szeged

Mérnökinformatikus alapszak (BSc) – Dunaújvárosi Egyetem

A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Budapest, Felsővezetéki és Alállomási Főnökség - Budapest Kelet szervezeténél a duális hallgató az alábbi mérnöki feladatokat ismerheti meg részletesen: 

 • az alállomás, felsővezeték, felsővezetéki energiatávvezérlő, helyi távműködtető, 1500V-os energiaellátó rendszerek szakterületek napi, illetve időszakos feladatainak megismerése, valamint a rendszerek felépítése és azok napi szintű üzemeltetése, egyes projektek adatszolgáltatási feladataitól kezdve a kész kiviteli tervek véleményezéséig, ha lehetőség nyílik rá akkor a kivitelezési munkálatok megismerése, 
 • projektekkel kapcsolatos bejárásokon, egyeztetéseken való részvétel tapasztalt mérnök kolléga társaságában, 
 • különböző adminisztratív feladatokban való részvétel, vállalati szoftverek (SAP, Poseidon DMS, Toporail) alapszintű megismerése.
  Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest (Kelenföld)

A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Budapest, Biztosítóberendezési Főnökség - Budapest Kelet szervezeténél a duális hallgató az alábbi mérnöki feladatokat ismerheti meg részletesen: 

 • a Biztosítóberendezési Főnökség - Budapest Kelet működési területéhez tartozó biztosítóberendezések és eszközök üzemeltetéséhez kapcsolódó, mérnöki szintű vizsgálatok, a berendezések minősítésének feladatai, a biztonsági és a szükséges műszaki intézkedések végrehajtásának irányítási jellemzői, és azok koordinációs feladatai, a folyamatos és biztonságos vasútüzem fenntartásának szempontjából.
  Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest

A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Budapest, Biztosítóberendezési Főnökség - Budapest Nyugat szervezeténél a duális hallgató az alábbi mérnöki feladatokat ismerheti meg részletesen: betekintést nyer a mechanikus, elektromechanikus biztosítóberendezések, elektromechanikus biztosítóberendezések számítógépes felülvezérlésével, korszerű járműdiagnosztikai berendezések felügyeletével, elektronikus biztosítóberendezések, Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszerek (határokon átívelő), számítógépes forgalomirányító rendszerek üzemeltetésével, karbantartásával, hibaelhárításával kapcsolatos tevékenységekbe. Valamint a felsorolt berendezések megismerésére nyílik lehetősége.
Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest

Villamosmérnöki alapszak (BSc) - Széchenyi István Egyetem

A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Budapest, Felsővezetéki és Alállomási Főnökség - Budapest Kelet szervezeténél a duális hallgató az alábbi mérnöki feladatokat ismerheti meg részletesen: 

 • az alállomás, felsővezeték, felsővezetéki energiatávvezérlő, helyi távműködtető, 1500V-os energiaellátó rendszerek szakterületek napi, illetve időszakos feladatainak megismerése, valamint a rendszerek felépítése és azok napi szintű üzemeltetése, egyes projektek adatszolgáltatási feladataitól kezdve a kész kiviteli tervek véleményezéséig, ha lehetőség nyílik rá akkor a kivitelezési munkálatok megismerése, 
 • projektekkel kapcsolatos bejárásokon, egyeztetéseken való részvétel tapasztalt mérnök kolléga társaságában, 
 • különböző adminisztratív feladatokban való részvétel, vállalati szoftverek (SAP, Poseidon DMS, Toporail) alapszintű megismerése.
  Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest (Kelenföld)

A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Budapest, Területi Ingatlankezelési és Zöldterület Karbantartási Főnökség Budapest – Nyugat szervezeténél a duális hallgató megismerkedik az üzemeltetéssel kapcsolatos ügymenetekkel, az SAP, Poseidon DMS, Toporail, TERC programokkal, tapasztalt kollégákkal bejárásokon, egyeztetéseken vehet részt. 
Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest

A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Budapest, Biztosítóberendezési Főnökség Budapest Nyugat szervezeti egységén a duális hallgató betekintést nyer a mechanikus, elektromechanikus biztosítóberendezések, elektromechanikus biztosítóberendezések számítógépes felülvezérlésével,  korszerű járműdiagnosztikai berendezések felügyeletével, elektronikus biztosítóberendezések, Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszerek (határokon átívelő), számítógépes forgalomirányító rendszerek üzemeltetésével, karbantartásával, hibaelhárításával kapcsolatos tevékenységekbe. Valamint a felsorolt berendezések megismerésére is lehetősége nyílik.  
Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest

A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Szombathely, Biztosítóberendezési Főnökség Szombathely szervezeténél a duális hallgató megismerkedik a szakmában alkalmazott villamosipari technológiákkal és az ezzel kapcsolatos speciális követelményekkel.
Duális szakmai gyakorlat helye: Szombathely

Villamosmérnöki mesterszak (MSc) – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

A MÁV Zrt. Pályavasúti területi igazgatóság Budapest, Biztosítóberendezési Főnökség Budapest Kelet szervezetében a duális hallgató megismerkedhet a Biztosítóberendezési Főnökség Budapest Kelet működési területéhez tartozó  biztosítóberendezések és eszközök üzemeltetéséhez kapcsolódó, mérnöki szintű vizsgálatokkal, a berendezések minősítésének feladataival, a szükséges műszaki intézkedések végrehajtásának irányítási jellemzőivel és azok koordinációs feladataival, a folyamatos és biztonságos vasútüzem fenntartásának szempontjából. 
Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest

A MÁV Zrt. Pályavasúti területi igazgatóság Budapest, Biztosítóberendezési Főnökség Budapest Nyugat szervezetében a duális hallgató betekintést nyer a mechanikus, elektromechanikus, elektronikus biztosítóberendezések biztonságfilozófiájába, egyes speciális áramköreinek működésébe. Elektromechanikus biztosítóberendezések számítógépes felülvezérlésének lehetőségeibe,  korszerű járműdiagnosztikai berendezések felügyeletébe.  Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszerek (határokon átívelő)berendezések összeköttetéseibe, számítógépes forgalomirányító rendszerek üzemeltetésével, karbantartásával, hibaelhárításával kapcsolatos tevékenységekbe. Valamint a felsorolt berendezések megimerésére, különböző vizsgálati technológiák megismerésére nyilik lehetősége.
Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest

Felmerülő kérdéseidet a dualis [kukac] mav.hu (dualis[at]mav[dot]hu) e-mail címen várjuk.

Jelentkezem a BME és a MÁV Zrt. villamosmérnöki MSc szak közös duális képzésére

Ismerd meg a MÁV-START Zrt. felsőoktatási duális képzési programjának keretében választható szakot
Gépészmérnöki alapszak (BSc) – Dunaújvárosi Egyetem

A MÁV-START Zrt. mint személyszállító leányvállalat naponta közel 3000 vonatot közlekedtet, éves utasszáma megközelíti a 142 millió főt. A MÁV-START Zrt. ezen kívül jelentős vontatási szolgáltatást is biztosít a piacon, továbbá vasúti járművek karbantartásával és javításával is foglalkozik.

Ha szeretnél csatlakozni és friss diplomásként gyakorlati tapasztalattal is rendelkezni, akkor a duális képzés kiváló lehetőség számodra. E képzési forma során egyetemi tanulmányaid mellett a vállalati partnernél tapasztalatot is szerezhetsz.

A MÁV-START Zrt.-hez gépészmérnöki szakra jelentkezők megismerhetik a járműbiztosítási igazgatóságok munkáját, a vontató és vontatott járművek karbantartási feladatait, a munkafolyamatok szervezését, ellenőrzését, irányítását. A gyakorlat alatt alapvető ismereteket szerezhetnek egy nagyvállalat működéséről, az emberi munka megkönnyítéséről, a gépek és gépészeti berendezések üzemeltetéséről és fenntartásáról.


Felmerülő kérdéseidet a dualis [kukac] mav-start.hu (dualis[at]mav-start[dot]hu) e-mail címen várjuk.