Felsőfokú szakmai gyakorlat

Szakmai gyakorlatodat töltsd a MÁV Zrt.-nél vagy valamelyik leányvállalatánál!

A szakmai gyakorlat 4-12 hetes időtartama alatt bepillantást nyerhetsz egy szakmai terület munkájába. A gyakorlat helyszíne a szakterülettől függően a MÁV különböző telephelyei lehetnek szerte az országban.

aaaa
Amit kínálunk:
 • betekintést egy nagyvállalat életébe, a vasút és az azt kiszolgáló SSC működésébe;
 • tapasztalatszerzési, fejlődési lehetőséget;
 • egyes szakterületeknél szakdolgozattémát;
 • szakmai mentori, konzulensi támogatást;
 • ha a későbbiek folyamán jelentkezel valamelyik állásajánlatunkra, a kiválasztásnál előnyt jelent a MÁV-nál teljesített szakmai gyakorlat.
Várjuk jelentkezésedet, ha…
 • aktív a hallgatói jogviszonyod;
 • kiemelkedők a tanulmányi eredményeid;
 • lelkes és motivált vagy;
 • érdeklődsz a vasút működése iránt.

MÁV Zrt.

A MÁV Zrt. mintegy 7000 kilométernyi vasúti pályahálózat és az ahhoz kapcsolódó létesítmények – állomások, biztosítóberendezések, felsővezetékek – üzemeltetését, karbantartását, valamint a forgalom irányítását végzi.

Választható szakterületek
Közlekedésmérnök

Közlekedésmérnökként betekintést nyerhetsz többek között forgalmi területen a pályaudvari technológiákba, megismerheted a MÁV Zrt. infrastruktúra és szolgáltatási stratégiáját és a forgalmi terület szervezeti felépítését. Ha a biztosítóberendezések érdekelnek, akkor lehetőséged lesz megismerni a szerkezeti elemeit, a vonatbefolyásoló berendezéseket és a mechanikus, jelfogós és elektronikus biztosítóberendezéseket illetve a távvezérlő rendszereket.

Villamosmérnök

Villamosmérnökként erősáramú területen megismerkedhetsz a vasúti villamosenergia-ellátás fő rendszerelemeivel. Részt vehetsz mérések előkészítésében, betekintést nyerhetsz a vasúti világitástechnika aktuális fejlesztéseibe. Megismerheted a biztosítóberendezések szerkezeti elemeit, vonatbefolyásoló berendezéseket és a mechanikus, jelfogós és elektronikus biztosítóberendezéseket illetve a távvezérlő rendszereket.

Építőmérnök

Építőmérnökként ismereteket szerezhetsz a vasúti pálya, azon belül a felépítmény kialakításáról, fenntartásáról, felügyeletéről, karbantartásáról, fejlesztéséről. Rálátást szerezhetsz korszerű pályadiagnosztikai rendszerek működésére, a mérési eredmények alkalmazására, a vasúti járművek pályára gyakorolt hatásának vizsgálatára és részt vehetsz kitérőszerkezetek vizsgálatában, különleges felépítményi szerkezetek üzemeltetésében.

Ha a szerkezetépítő szakirányt választottad, akkor rálátást szerezhetsz a vasúti hidak és egyéb műtárgyak fenntartásával, felügyeletével kapcsolatos tevékenységekre. Megismerheted a vasúti hidak különféle szerkezeti kialakítását, jellemző problémáit, üzemben tartásuk nehézségeit. Megismerkedhetsz a vasúti alépítmény sajátos helyzetével, az üzemeltetés és felügyelet során jelentkező problémáival, azok megoldásainak lehetőségeivel. Ismereteket gyűjthetsz az alagutak, geotechnikai műtárgyak üzemeltetési tapasztalatairól, a vasúti pálya védelmére alkalmazott módszerekről, a vasúti pálya alépítményének diagnosztikai spektrumáról.

Mérnök informatikus

Mérnökinformatikusként részt vehetsz a technológia célú menedzsment rendszerek üzemeltetésében, karbantartásában, hibaelhárításában és fejlesztési javaslatok kidolgozásában. Speciális területként lehetőség nyílik a vasúti IP hálózat Nokia és Cisco berendezéseinek üzemeltetésére is. Betekintést nyerhetsz a különböző folyamatban lévő projektek keretében a vasút részére szállított specifikus fejlesztési megoldásokba. A napi munka során megismerkedhetsz a kiszolgáló infrastruktúrával, lehetőségük adódik belső felhasználásra történő kis alkalmazások, előtét rendszerek fejlesztésére. Elmélyülhetsz a különböző technológiákat összefogó nyilvántartó rendszerekben és folyamatkezelő alkalmazásokban is.

 

Jelentkezem 

Kapcsolat: szakmaigyakorlat [kukac] mav.hu (szakmaigyakorlat[at]mav[dot]hu)


MÁV-START Zrt.

A MÁV-START Zrt. mint személyszállító leányvállalat – amellyel a legtöbben találkoztok – naponta közel 3000 vonatot közlekedtet, éves utasszáma megközelíti a 142 millió főt. A MÁV-START Zrt. ezen kívül jelentős vontatási szolgáltatást is biztosít a piacon, továbbá vasúti járművek karbantartásával, javításával és gyártásával is foglalkozik.

Választható szakterületek
Gépészmérnök/Közlekedésmérnök

A hallgatók megismerhetik a különböző fémszerkezetek kialakításának és szilárdsági számításának folyamatait, szimulációit, a különböző járművek belső tereinek, burkolatainak és egyéb egységeinek kialakítását. Részt vehetnek a járművek külső és belső design elemeinek kialakításában, a tervezési tevékenységekhez Autodesk programcsomag használt. Emellett betekintést lehet nyerni a különböző karbantartási és javítási feladatokhoz tartozó műszaki eszközök és tartozékok beszerzési folyamataiba is. Továbbá lehetőség van járműreszortos feladatok végzésére is, a villamos- és dízelmozdonyokat javító műhelyekben műszaki ellenőrzési munkákat végezni, szakmailag felügyelni és irányítani a műhelyben zajló munkafolyamatokat. Nem kizárólag vasúti, hanem közúti, vízi vagy légi járművekkel foglalkozó hallgató is jelentkezhet. Egyes feladatok, pl. járművek engedélyeztetése, közlekedésbiztonsági kérdések szintén megjelennek a gyakornoki munka során.

Villamosmérnök

A vasúti járművek elektromos alrendszereinek integrálását, a járműveken belüli vezetékezés kialakítását, a járművezérlések programozását ismerhetik meg a gyakorlat során a hallgatók. Betekintést nyerhetnek az egyes villamos járműalkatrészek helyettesíthetőségének vizsgálati folyamataiba, illetve az automata járművezérlések kialakításának elméleti kérdéseivel is foglalkozhatnak.

Járműmérnök

A szakmai gyakorlat során a hallgatók megismerhetik a vasúti járművek szerkezeteinek kifejlesztési, tervezési, gyártási és modernizálási folyamait, részt vehetnek a vasúti járműberendezések javítási, karbantartási és üzemeltetési feladataiban. Műszaki dokumentációkat és specifikációkat készítenek, a vasúti járművek részegységeinek konstrukciós módosításaiba nyerhetnek betekintést. A szakmai gyakorlat során Autodesk Inventor és egyéb 3D-s tervező programok felhasználói szintű használatára kerül sor.

Kapcsolat: szakmaigyakorlat [kukac] mav-start.hu (szakmaigyakorlat[at]mav-start[dot]hu)


MÁV Szolgáltató Központ Zrt.

A MÁV Szolgáltató Központ Zrt. a MÁV-Volán-csoport egyik leányvállalata, egy olyan SSC, amely több mint 200 féle üzleti szolgáltatást nyújt a MÁV-Volán-csoport tagjainak: informatikai tevékenységet, humán és munkavédelmi szolgáltatást, képzést biztosít, emellett a vállalatcsoport beszámolási, adózási és számviteli tevékenységét, ügyviteli feladatait is ellátja, valamint beszerzési, anyaggazdálkodási és logisztikai területen nyújt szolgáltatást.

Választható szakterületek

A MÁV Szolgáltató Központ Zrt.-nél választható szakmai gyakorlati területek: mérnök-informatikus, informatikus, gazdaságinformatikus, programtervező informatikus, pénzügy-gazdálkodás, pénzügy- számvitel, közgazdász, gazdálkodási és menedzsment, kontrolling, humánerőforrás-menedzsment, logisztika, ellátási lánc menedzsment, környezetmérnök, beszerzési menedzsment, jog.

Pályázatodat az alábbi időszakokban várjuk:

 • ha nyáron (június-július-augusztusi kezdés) szeretnéd nálunk eltölteni a szakmai gyakorlatod, akkor adott év 1-3. hónapjaiban;

 • az őszi szezonban (szeptember-október-november) kezdődő szakmai gyakorlatra az adott év 6-7. hónapjaiban;

 • míg a következő év tavaszán (március-április) induló felsőfokú szakmai gyakorlatodra az előző év 10-11. hónapjaiban.

Várjuk jelentkezésed, hogy felsőfokú szakmai gyakorlatodat a MÁV Szolgáltató Központ Zrt.-nél töltsd!

 

Jelentkezem

Kapcsolat: szakmaigyakorlat [kukac] mav-szk.hu (szakmaigyakorlat[at]mav-szk[dot]hu)


MÁV VAGON Kft.

A MÁV-START Zrt. leányvállalataként működő MÁV VAGON Kft. az ország egyik legjelentősebb járműgyártással és az ahhoz kapcsolódó járműtervezéssel, valamint vasúti járműjavítással foglalkozó vállalata. Tevékenységi körébe tartozik ezen kívül személy és teherszállító kocsik fővizsgákkal, főjavításokkal kapcsolatos feladatok ellátása, a vasúti vontató-, és vontatott járművek és jármű részegységek karbantartása, nagyjavítása és gyártása. Célunk, hogy a több mint 130 éves vasút-gépészeti tapasztalatunk, valamint a folyamatos fejlesztéseink révén biztosítsuk a magas szintű termelési tevékenységet a folyamatos és biztonságos vasúti közlekedés érdekében.

Választható szakterületek

A MÁV VAGON Kft.-nél az alábbi területekre várjuk szakmai gyakorlatra történő jelentkezésed: 

 • Gépészmérnök 
  • Budapesten 
  • Szolnokon 
 • Járműmérnök
  • Budapesten 
  • Szolnokon 
 • Villamosmérnök 
  •  Szolnokon

Jelentkezem

Kapcsolat: szakmaigyakorlat [kukac] mav-vagon.hu (szakmaigyakorlat[at]mav-vagon[dot]hu)